Řasy v bazénu, zelená voda
Mezi nejčastější problémy uživatelů bazénů patří výskyt řas a s tím spojená zelená bazénová voda. Pokud budete správně používat přípravky bazénové chemie dle doporučení výrobce a v doporučených intervalech měřit dané hodnoty vody, tak předejdete tomuto velmi častého problému.
Na začátek bych chtěl zdůraznit, že řasy NEMOHOU růst a množit se v bazénové vodě, která obsahuje předepsané množství VOLNÉHO chloru a má předepsanou hodnotu pH vody.
Pokud je voda cítit po chloru, znamená to, že chlor se ve vodě vyskytuje ve vázaném nežádoucím stavu a nemusí obsahovat téměř žádný volný chlor. Optimálně nachlorovaná bazénová voda s optimální pH není téměř vůbec citit chlorem. Chlor ve volném stavu má několikanásobně vyšší účinek na řasy. Vázaný chlor vzniká při vysokém pH vody, proto je velmi důležité neustále udržovat správnou hodnotu pH vody. viz vliv pH na účinnost chloru
Další možnou příčinou vzniku řas může být špatná funkce bazénového testeru. Uživatel se potom mylně domnívá, že je bazénová voda správně nachlorovaná.
Pokud voda v bazénu zezelenala nebo se na dně a stěnách vytvořily řasy zvolte následující postup:
1. upravte hodnotu pH vody na 6,5 - 7,0
2. asi po 6 hodinách nachlorujte vodu pomocí chlor šoku na trojnásobné množství (1-1,5mg/l) oproti běžné hodnotě a neustále chlor na této vysoké hodnotě udržujte (pozor na nefunkční testery).
3. neustále mějte zapnutou filtraci a 1x denně ji propláchněte
4. zhruba za 4 hodiny po aplikaci Chlor šoku přidejte do vody Odstraňovač řas dle návodu
5. po odumření řas (cca za 2 dny) přidejte do vody vločkovač, asi po 4 hodinách vypněte filtraci a nechce odumřelé řasy vysrážet vločkovačem po dobu cca 12 hodin, poté vytvořené vločky vysajte do odpadu.
Pokud se v bazénu vyskytnou hnědé řasy, které se projevují tmavě hnědými skvrnami zejména na dně bazénu, které jsou drsné a nelze je mechanicky odstranit (některé druhy mají křemičitý obal buněk), je pravděpodobné, že bazénová voda je příliš tvrdá a musí se nejdříve změkčit a poté aplikovat Odstraňovač řas. viz tvrdost vody.